Cloud Migratie

Klaar voor cloud migration? Met de juiste strategie verloopt dit soepel, beheersbaar en secure.
Meer ontdekken

Het migreren naar de cloud is in de praktijk niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Wel zijn de cloudtechnologie en cloudaanbieders volwassen geworden en is het hele cloudmigratieproces inmiddels wel in kaart gebracht. Een goede business case, een passende roadmap en het inregelen van governance en security vergen echter wel een gedegen plan. Met dat plan zijn de complexiteit en het risico heel goed te beheersen en is een moderne IT-fundament voor iedere organisatie bereikbaar. 

Uitdagingen van cloudmigration

De eerste uitdaging om aan te pakken is de business case. Voorbeelden van bedrijven die door middel van de cloud versneld konden reageren op marktontwikkelingen zijn er in overvloed. Maar hoe werkt dat in jouw organisatie? De eerste stap van de transitie richting de cloud, is inzicht verkrijgen in alle manieren waarop de cloud je bedrijf kan helpen om een betere dienstverlening te bieden. Zowel intern richting je medewerkers als extern, richting je klanten en leveranciers. Dit begint met het definiëren van een heldere visie en ontdekken hoe de cloud impact heeft op het huidige bedrijfsmodel. In deze fase is het belangrijk om ook IT-stakeholders bij het bespreken van de toepassingen en diensten te betrekken, vanwege de impact die IT kan hebben op de bedrijfsvoering binnen de organisatie.

De tweede belangrijke uitdaging vormt de technologie. Kenmerk van veel on premise IT-architecturen is dat het niet altijd even eenvoudig is om losse onderdelen van het IT-landschap los te trekken en naar de cloud te brengen. Belangrijk hierbij is om het huidige IT-landschap te bekijken vanuit het perspectief van een op de cloud gebaseerde architectuur. Wat hebben we nu? En hoe kan het er straks uit gaan zien? Dit is belangrijk om de verschillende cloud migration scenarios te onderscheiden en je eigen route te bepalen.

De derde uitdaging ligt in het nieuwe model voor het exploiteren van het cloudlandschap. Ook hier gaat het weer om het verkrijgen van inzicht in de oude en nieuwe situatie. Wat zijn de verschillen? Waar ligt de te behalen waarde? En wat zijn ontbrekende puzzelstukjes in kennis en vaardigheden?

Scenario’s voor cloudmigration

Het Microsoft Azure cloudplatform is zo opgebouwd dat het elk gewenst scenario kan ondersteunen. Ga je voor all-in of toch een hybride omgeving? Het kan beide. Kies je voor IaaS, PaaS of SaaS? Ofwel voor Infrastructure-as-a-Service, Platform-as-a-Service of Software-as-a-Service? Als het gaat om serviceniveau heb je de keuze uit volop opties.

Met een goede business case in de hand en een helder beeld van de huidige omgeving en de gewenste nieuwe situatie in de cloud zijn op basis van de twee belangrijkste cloud migration scenario’s je strategie en roadmap te bepalen.

Maar eerst de scenario’s. Er zijn twee manieren om naar de cloud te migreren:

  • Lift & shift
  • Replatforming
Lift & Shift 

Met het Lift & Shift cloud migration scenario kies je voor een aanpak met een laag risico. Je kunt bijvoorbeeld heel simpel teruggaan naar de bestaande omgeving en het is snel te implementeren. Veel organisaties kiezen voor deze strategie als tussenstap om vanuit de nieuwe omgeving te bouwen aan het nieuwe IT-landschap en zo daadwerkelijk van de meerwaarde van de cloud te kunnen profiteren.

Replatforming

Het andere scenario is replatforming naar PaaS- of SaaS-diensten. De meest bekende is Microsoft Office 365. Met de massale overstap naar thuiswerken hebben veel organisaties kennisgemaakt met het gemak van zo’n SaaS-dienst. Voor andere applicaties en functionaliteiten zijn inmiddels vaak rijke alternatieven beschikbaar. Maatwerk kan worden vervangen door nieuwe omgevingen, maar let wel op de complexiteit rondom onderwerpen als een datamigratie of het voeren van regie op een clouddienst.

Replatforming wordt ook steeds vaker gecombineerd met de no-code/ low-code omgevingen zoals het Power Platform van Microsoft. Hierbij worden grote delen van het IT-landschap gestandaardiseerd en afgenomen van een clouddienstverlener. Met no-code / low-code worden dan maatwerktoepassingen ontwikkeld die heel flexibel in de organisatie kunnen worden ingezet en ook weer worden aangepast als bedrijfsomstandigheden wijzigen.

Het kiezen van het juiste scenario is ook een kwestie van vooruitkijken. Het hoeft niet allemaal in één keer om. Maar om de waarde van de cloud echt te kapitaliseren is wel een nieuwe blik op je organisatie nodig.

Azure cloud migration strategy

Microsoft biedt een scala aan mogelijkheden voor een solide cloudmigratie. Een goede roadmap en cloud migration strategy zijn gebaseerd op de bedrijfsstrategie en huidige organisatie- en informatiestructuur. Bij de inventarisatie van het IT-landschap wordt een verdeling gemaakt naar deellandschappen:

  • Primaire systemen
  • Unieke secundaire systemen
  • Commodity systemen
  • Development systemen
  • Infrastructuur

Het opdelen en apart inschatten van de deellandschappen zorgt ervoor dat je de complexiteit verlaagt en de focus legt op bedrijfswaarde en het selecteren van de juiste scenario’s. Tegelijkertijd zijn ook de technische waarde en levensduur input voor de prioritering / fasering van de cloud migration van de verschillende onderdelen.

Cloud migration security

Aparte aandacht moet bij cloudmigratie uitgaan naar security. We zien het migreren van IT naar de cloud vaak als een geheel rationele aangelegenheid. Toch speelt ook beeldvorming een belangrijke rol. In het verleden was security vaak een obstakel voor een cloudmigratie. IT en data waren mission critical en dat kon je niet toevertrouwen aan de cloud. Inmiddels is wel helder dat er voor het beschermen en beveiligen van systemen en data in de cloud meer mogelijkheden zijn dan in een eigen IT-omgeving. Governance en compliance zijn in de cloud uitstekend in te regelen. Lees meer over de 7 niveaus van cloudbeveiliging.

Waar de waarde van cloudtechnologie pas kan worden benut als nieuwe mogelijkheden worden doorvertaald naar nieuwe business toepassingen hangt ook cloud security voor een belangrijk deel af van de inrichten en het gedrag van gebruikers. Zo blijft cloud migration toch vooral mensenwerk!

Meer weten over cloud migratie?
Het bepalen van de juiste strategie naar de cloud vormt voor veel organisaties een struikelblok. Waar moet je op letten? In dit whitepaper biedt Macaw handvatten en inzichten die je klaarstomen voor een succesvolle cloud migration.
Lees het whitepaper
Case

Raet legt met Azure cloud integratieplatform stevige basis

Raet ontwikkelde als eerste bedrijf HR-software in de cloud. Die omslag zorgde voor toenemende druk op de interne IT-omgeving. Raet besloot dat het tijd was voor een ingrijpende digitale transformatie om zijn interne systemen future-proof te maken. Het resultaat? De organisatie ging van een complexe legacy architectuur naar een wendbare IT-omgeving, 75% minder incidenten en dus meer tijd om de klantbeleving centraal te stellen.  Tina Solos, Head of IT bij Raet, “Er is voor het IT-team nu meer tijd over om bezig te zijn met innovatieve projecten in plaats van het oplossen van incidenten”. 

Azure Cloud Integratie Platform

Het Cloud Competence Center: eerste hulp bij de cloud

Een overstap van on-premise naar de cloud komt steeds vaker voor. Organisaties hebben – of willen – niet alle expertise rondom de cloud in house. Een manier om toch in deze expertise te voorzien en daarmee zo soepel mogelijk over te stappen naar de cloud, is door een Cloud Competence Center in te schakelen. Wat betekent dit voor je team? En wat doet dit met je organisatie?

cloud competence center
Certificaten

Microsoft Security Gold Partner

“Voor een succesvolle digitale transformatie is het cruciaal om intellectueel eigendom te beschermen en oneigenlijk gebruik van data en persoonlijke informatie van gebruikers te voorkomen” – William van der Pijl, CEO Macaw. Lees meer over onze Microsoft Security Gold Partner status of ons volledige Microsoft Partnership

cloud beveiliging
Aan de slag met de cloud
01 / 05 05
Lees het whitepaper
Het bepalen van de juiste strategie naar de cloud vormt voor veel organisaties een struikelblok. Waar moet je op letten? In dit whitepaper biedt Macaw handvatten en inzichten die je klaarstomen voor een succesvolle cloud migration.
Workshop: Security & Compliance
Hoe waarborg je de beveiligings- en compliance van online werkplekken? Versterk de beveiligingsaanpak van jouw organisatie en vergroot je kennis over beveiliging en informatiebescherming in de hele 365-suite tijdens deze workshop.
Workshop: Infrastructure Migration
Op zoek naar manieren om jouw Azure cloud migratie in goede banen te leiden? Onze experts staan voor je klaar om samen met jou de juiste oplossing voor jouw bedrijf te ontdekken.
Workshop: Windows Virtual Desktop
Benieuwd hoe je jouw eigen Windows Virtual Desktop-architectuur inricht en hoe je een virtuele desktop kunt operationaliseren? Leer om de perfecte virtuele desktop voor jouw organisatie te creëren, waar werknemers altijd en overal, online kunnen samenwerken.
Cyber Security Assessment
Wil je snel een betrouwbaar inzicht krijgen in de security status van je organisatie en in staat zijn om gericht maatregelen te treffen om deze te verbeteren? Kies dan voor het Macaw Cyber Security Assessment.
Facts & Figures
Over Macaw

Wij helpen je graag bij het creëren van een unieke klantervaring, het empoweren van je medewerkers en een optimale inrichting van IT. Dé ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie binnen jouw organisatie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? 

25+
Jaar ervaring als full-service digital partner
150+
We helpen klanten als Heineken, VGZ, Henkel, Jumbo, ANWB, Tata Steel succesvol te zijn
370+
Talenten die werken vanuit Nederland, Duitsland en Litouwen
2
Core partnerships: Microsoft Gold Partner & Sitcore Platinum Implementation Partner
4
Platformen voor jouw succes: Digital Marketing & Commerce; Business Applications; Data, Analytics en AI; Collaboration & Modern Workplace
7
Onze positie in Great Place to Work Nederland 2020
01 / 06
Contact