Van Excel naar App met no/low code

Wie kent ze niet, de enorme Excelsheets die binnen organisaties rondzwerven? Hoe en door wie zijn deze complex opgezette macrosheets met talloze berekeningen ooit opgebouwd? En op welke wijze kan de business continu aansluiting met de markt behouden met de interne uitdaging om processen correct vast te leggen? Na het lezen van dit blog weet je wat je moet doen om zelf makkelijker en sneller nieuwe business applicaties (apps) te maken en daarmee beter de businessprocessen up-to-date houdt.

No/low code apps om je processen efficiënter te maken

Het omzetten van een proces in Excel naar een App, een degelijke business applicatie voor dagelijkse werkzaamheden, is niet alleen een technologisch trucje. Het heeft direct invloed op het proces. Hoeveel tijd is men niet kwijt met het rondsturen van Excelbestanden, deze door verschillende individuen te laten invullen, weer te verzamelen en tot slot te consolideren. Los van al deze werkzaamheden, ligt de kans op fouten en meerdere versies op de loer. Daarbij is het voor een audit moeilijk inzichtelijk te maken wie nu welke gegevens heeft ingevuld of aanpassingen heeft gedaan. Allemaal factoren die een proces niet bevorderen en die door een centrale businessapp opgelost kunnen worden.

De business ontwikkelt zelf de no/low code apps

Bij de term businessapplicatie wordt vaak de link gelegd met begrippen als kostbaar en lange implementatietijd. Dit is nu juist niet het geval bij het no/low Power Platform van Microsoft. Met een relatief geringe investering en een korte doorlooptijd kunnen met dit platform relevante businessapplicaties worden ontwikkeld. De gedachte achter dit platform is namelijk dat juist de business zelf hun applicatie maakt, beter bekend als “Citizen Development”. Iemand die zijn weg weet met Excel en Power Point kan ook heel goed aan de slag met het Power Platform. De business kan hierdoor snel inspelen op veranderende processen en hoeft niet te wachten tot het IT team tijd heeft om hun aanvraag van de back log af te strepen. Uiteindelijk komt IT pas later in actie om de applicatie goed te keuren. Zij kunnen zich focussen op zaken als governance en data-ontsluiting in plaats van het omzetten van processen naar applicaties.

Papieren processen eenvoudig te digitaliseren

In dit blog is Excel aan bod gekomen als kandidaat om ‘vervangen’ te worden door een businessapplicatie. Het inzetten van het Power Platform als applicatieplatform is echter voor veel meer processen en technologieën van toepassing. Denk aan alle processen, die nu nog bijvoorbeeld per e-mail, Infopath of nog op papier vastgelegd worden, zoals inspectierapporten. Deze papieren formulieren, met vaak onleesbaar handschrift en half ingevuld, moeten door iemand van administratie in een systeem ingevoerd worden. Terwijl deze handeling eenvoudig overgeslagen kan worden door de informatie direct in te voeren in een applicatie. Keith Whatling van Arriva, een bekende naam in de Power Platform community, voegde daaraan toe dat je geen Artificial Intelligence op papieren formulieren kunt toepassen.

Meer weten over het Power Platform? Lees het whitepaper 'Bouw snel en gecontroleerd business apps'.

Rob Eskes
Solution Sales

What's your challenge?