Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/App Innovation helpt bouwbedrijven hun applicaties beter te laten scoren

App Innovation helpt bouwbedrijven hun applicaties beter te laten scoren

Organisaties in de bouw en maakindustrie beschikken over honderden, soms duizenden applicaties. Het kan dan ook lastig zijn om het gehele applicatielandschap up-to-date te houden. Hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe zorg je tegelijkertijd voor de wendbaarheid en flexibiliteit? We helpen je op weg met App Innovation!

Hoe ziet de markt eruit?

Een bouwbedrijf of fabriek is niet de standaard IT-organisatie. Technologie is niet in iedere uithoek van het bedrijf te vinden en de mate waarin medewerkers met IT werken, verschilt enorm. Dat de sector verder moet ontwikkelen in technologische hoek is geen nieuws, maar op welke manier? Tata Steel kiest er bijvoorbeeld voor om zijn vele honderden applicaties tegen het licht te houden en waar nodig updates te geven. De VDL Groep, bouwer van bussen en auto’s, kiest er juist voor om een compleet nieuwe applicatie te bouwen.

Klantvraag en technologie vragen om een compleet  nieuwe inrichting van het bedrijf. Auto’s werden tot voor kort vooral verkocht via het dealernetwerk, maar de kans is groot dat je je nieuwste auto direct bij de bouwer hebt aangeschaft. De nieuwere automerken werken al op deze manier, en ook het onderhoud trekken ze naar zich toe. Die auto’s gaan niet meer naar de garage, maar worden in een speciale ‘shop’ ingeplugd en geupdatet. Ook in andere branches, zoals die voor warmtepompen, boilers en cv-ketels gebeurt hetzelfde. De leveranciers nemen het onderhoud voor hun rekening, en schakelen zo de tussenpersonen uit – in dit geval de installatiebranche. Bovendien worden de apparaten steeds digitaler, zodat ze op afstand zijn uit te lezen en een update kunnen krijgen. En die overstap naar de consument is best bijzonder, voor een branche die voorheen vooral business-to-business werkte. 

Om die omslag te kunnen maken, is een andere inrichting van het applicatielandschap nodig, ofwel App Innovation. Organisaties worden veelal gedreven door vernieuwing in concepten en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen om sneller te kunnen produceren, efficiënter te werken of om minder afval te produceren.

Hoe richt je het applicatielandschap in?

Bij deze innovatiedrang wordt nog wel eens vergeten om het applicatielandschap te vernieuwen en naar de cloud te brengen. De maakindustrie is niet de meest vooroplopende branche; applicaties draaien vaak nog lokaal, en communiceren niet of nauwelijks met andere applicaties. Soms wordt informatie op drie verschillende plekken ingevoerd, maar er wordt vaak te weinig tijd genomen om een nieuwe interface te bouwen die de drie apps samenbrengt.

De 6 R-methode helpt om overzicht te krijgen op de applicaties en je vragen over het landschap in kaart te brengen. De titel staat voor de zes mogelijke strategieën voor iedere applicatie; behoud je de applicatie in zijn huidige vorm, of bouw je een compleet nieuwe? Geef je de app wellicht een make-over of bouw je ‘m opnieuw op?

Met deze 6 R-benadering breng je in kaart welke applicaties beëindigd, samengevoegd of vernieuwd kunnen worden. Grote organisaties komen anders simpelweg niet aan toe aan vernieuwing van hun applicatielandschap. Tata Steel heeft bijvoorbeeld meer dan 1.200 virtual machines draaien. Dat zijn er simpelweg te veel om snel te kunnen moderniseren. Daarom zijn ze daar het complexity reduction program gestart. Het bedrijf kent een zware administratieve last met veel handmatig werk, en processen die niet gelinkt waren. Met het low-code Power platform zijn allemaal nieuwe oplossingen gebouwd. Zo maakt het bedrijf veel slagen in automatisering.

Grote voordelen

Het begint met een verhuizing naar de cloud. Een cloudmigratie is geen doel op zich; het is juist het vertrekpunt voor volgende stappen. Een overgang naar de cloud maakt je applicatielandschap namelijk niet automatisch schaalbaar, betrouwbaar en veilig. Ook schuilt er achter die applicaties vaak nog een software-monoliet, waardoor je nog niet wendbaar bent. Of je hebt je applicaties op een Virtual Machine (VM) draaien en vindt dat wel voldoende, aangezien daar ook al de nodige investeringen aan vooraf gingen. Een Virtual Machine is duurder dan een applicatie cloud native hosten. Maar zet je wél die volgende stappen, dan levert dit je organisatie op drie vlakken sowieso grote voordelen op. 

  • Wendbaarheid en snelheid. Met een up-to-date en wendbaar applicatielandschap ben je beter in staat om op veranderende klantbehoeften in te spelen. Klantbehoeften zijn immers altijd in beweging.
  • Efficiëntie en kostenbesparingen. Met cloud native applicaties ben je in staat om op- en af te schalen, naargelang het gebruik en dataverkeer toe- of afnemen. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Ook het managen en onderhouden van je applicatielandschap werkt veel kostenefficiënter in de cloud.
  • Veiligheid en compliance. Wet- en regelgeving zijn constant aan verandering onderhevig. Het is voor manufacturing organisaties dan ook steeds complexer om compleet compliant te zijn. Modernisering van het applicatielandschap betekent dat ook het securitylevel omhoog gaat. Zo zorg je ervoor, samen met je cloud- en applicatieleveranciers, dat je altijd voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Modernisering van het applicatielandschap kent nog een enorm voordeel. Zodra alle applicaties beter op elkaar zijn afgestemd, samengevoegd of voorzien zijn van een extra laag, ontstaat ruimte voor echte innovatie. Doorpakken en je applicatielandschap toekomstbestendig maken is zowel een technische als een organisatorische aangelegenheid. Dit gaat verder dan alleen kiezen voor bijvoorbeeld een microservices-architectuur, maar omvat eigenlijk álle MACH-principes (Microservices, API’s, Cloud-first en Headless).

Het organisatorische component vormt zelfs een voorwaarde voor het succesvol moderniseren van je applicaties. Het gaat hierbij om het gericht inzetten van je development-capaciteit, zodat je ontwikkelaars zich ook echt bezig kunnen houden met die tools en systemen die het meeste waarde leveren aan je organisatie. Applicaties die naar alle waarschijnlijkheid ook samenhangen met de USP’s, waarmee je je van je concurrenten onderscheidt. En laat dat nou net de weg naar toekomstig succes zijn! Benieuwd welke eerste stappen we samen kunnen zetten? Neem contact op met onze experts, ze helpen je graag verder. Of lees ons whitepaper over App Innovation.

Hoe verder?

Door je applicatielandschap te innoveren krijgt jouw organisatie meer wendbaarheid, snelheid, efficiëntie, kostenbesparing en compliancy. Hoe je dit aanpakt? Dit whitepaper geeft je handvatten en tips.

Lees het whitepaper
Partnerships

Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

Contact