Macaw.nl/Inspiratie/Blogs/The Dream Team: Copilot & Microsoft Fabric

The Dream Team: Copilot & Microsoft Fabric

Hoe werken ze samen? Ontdek hoe Copilot en Microsoft Fabric samenwerken om je te helpen navigeren door het complexe datalandschap van jouw organisatie.

microsoft fabric copilot
Een jaar geleden lanceerde Microsoft het krachtige dataplatform Fabric en de innovatieve GenAI-bot Copilot. Toeval? Wij denken van niet. Samen hebben deze tools namelijk de potentie om je dagelijkse werk en de toekomst van je bedrijf te transformeren. In dit blog nemen we beide game-changers onder de loep en bekijken we hoe ze in combinatie het beste data en AI-fundament kunnen vormen dat een bedrijf zich kan wensen.

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een cloud-native platform dat verschillende dataservices, zoals Data Factory, Data Engineering, Data Science, Data Warehouse, Real-Time Intelligence en Power BI, samenbrengt met centrale dataopslag in OneLake. Het platform stelt allerlei gebruikers – van data engineers en scientists tot business users, zoals marketeers – in staat om datagedreven samen te werken in één omgeving. Door zo’n breed scala aan diensten samen te brengen op één platform hoef je bovendien geen losse producten bij verschillende leveranciers af te nemen. Dat bespaart tijd en geld!

Wat is Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot is een generatieve AI (GenAI) oplossing, die als een online assistent helpt taken binnen Microsoft omgevingen zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams, maar ook Fabric, uit te voeren. Copilot maakt gebruik van natuurlijke taalverwerking en machine learning om bijvoorbeeld:

  • Routinematige taken te automatiseren, zoals het opstellen van e-mails en rapporten.
  • Content te genereren en te redigeren, inclusief het controleren van grammatica en spelling.
  • Projectmanagement te ondersteunen, van het vastleggen van actiepunten na vergaderingen tot het bewaken van deadlines.
  • Data-analyse uit te voeren, zoals het samenvoegen van data, het genereren van grafieken en het identificeren van trends.

Hoe werken Microsoft Fabric en Copilot samen?

Copilot heeft sindskort een vaste plek gekregen binnen Microsoft Fabric – de capabilities zijn in de admin portal standaard ingeschakeld, en door bedrijven uit te schakelen als ze hier nog niet klaar voor zijn. Denk aan: specifieke AI toolsets als Copilot voor Data Engineering, voor Data Factory of voor Power BI.

Voor gebruikers van Fabric is werken met Copilot dus geregeld. Maar, hoe zit het met de bedrijven die Copilot al hebben aangezet, maar Fabric nog niet gebruiken? Zij lopen heel veel mooie kansen mis.

Om het maximale uit Copilot te halen, is kwalitatief goede data namelijk enorm belangrijk. Stel dat je de omzetcijfers van de afgelopen vijf jaar wil weten. Copilot kan deze opdracht best voor je uitvoeren, maar de kwaliteit van de respons hangt 100% af van de kwaliteit van jouw data. Hier komt Fabric in beeld.

Microsoft Fabric biedt een platform waar je al jouw (gestructureerde en ongestructureerde) data kan verzamelen, verwerken, opslaan en beheren. Een feest voor Copilot, want die heeft opeens toegang tot de meest up-to-date en high-quality data. En omdat Fabric, net als Copilot, een Microsoft product is, is de integratie zo gepiept!

3 redenen om Microsoft Fabric te gebruiken

  1. Meer doen met minder: Met Fabric voeg je een heleboel functionaliteit toe aan Copilot – toepassingen die je anders alleen zou kunnen verkrijgen door losse producten aan te schaffen. Zo biedt Fabric heel veel AI-features die Copilot versterken, zoals voorspellen of waarschuwen. Door de twee technologieën aan elkaar te koppelen, kan Copilot bijvoorbeeld verkoopvoorspellingen doen op basis van historische data. Gebruikmakend van machine learning-modellen die zijn ontwikkeld en getraind in Fabric, zal Copilot de juiste query (ook in Fabric) uitvoeren en de data presenteren. Met behulp van Fabric kan Copilot real-time data analyseren en omzetten in bijvoorbeeld notificaties of waarschuwingen. Wanneer bepaalde KPI’s een drempel bereiken, pikt Copilot dat op in de datastromen in Fabric en zet de informatie dan om in een melding. Zo haal je het maximale uit je beschikbare middelen en creëer je een efficiëntere en responsievere workflow.
  2. Beveiliging & compliance: Fabric biedt best-in-class beveiligingsfuncties zoals geavanceerde toegangscontrole en data-encryption. Door de koppeling te maken, kan Copilot vertrouwen op de beveiliging en compliance van Fabric, waardoor gebruikers zeker kunnen zijn van de integriteit en veiligheid van hun data.
  3. Oneindig veel data: Als cloud-native platform profiteert Fabric van de flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie van de cloud. Je data omgeving groeit letterlijk mee met je data behoeften. In de praktijk betekent dit dat Copilot altijd moeiteloos kan beschikken over een heleboel hele goede data, en daarmee de meest actuele en betrouwbare aanbevelingen kan doen.

Haal meer uit Copilot met Microsoft Fabric – en Macaw!

Als gecertificeerd Microsoft Partner en Featured Fabric Partner zorgt Macaw voor de perfecte integratie van Fabric in jouw datalandschap. We zijn voortdurend bezig met de inzet van nieuwe technologieën op een praktische manier. Zo lopen we voorop bij de toepassing van Fabric en zijn we actief in de Microsoft-community om het platform voortdurend te blijven verbeteren. Daarnaast kijken we met onze partners en klanten hoe we maximale waarde kunnen halen uit Microsoft Fabric, met deskundige begeleiding van onze consultants

Ontketen de kracht van je data met Microsoft Fabric

microsoft fabric whitepaper

Lees het whitepaper
Macaw | Digitale Partner

Your guide in the Era of AI

Al meer dan 30 jaar is Macaw een pionier op het gebied van innovatie en technologie. Als jouw gids in the Era of AI, zetten we ons in om jouw organisatie te transformeren, future-proof te maken en sterk onderscheidend vermogen te creëren. We maken je succesvol door het leveren van innovatieve strategieën en oplossingen door de combinatie van data, technologie en creativiteit. Ons team heeft een bewezen track record bij bedrijven als Heineken en VGZ. Benieuwd in welke sleutelgebieden wij met marktleiders investeren om de kracht van AI te versnellen?

Contact