Azure Synapse: datawarehousing en data analytics in één handige tool

Elke organisatie wil zo snel mogelijk kunnen inspelen op ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf. Dat kan door zoveel mogelijk relevante data te analyseren. Tot voor kort was het bouwen van een data warehouse kostbaar en ingewikkeld. Met de introductie van Azure Synapse is datavirtualisatie toegankelijk en behapbaar voor álle IT-managers. Lees meer ontdek de voordelen voor jouw bedrijf.

Wat is Azure Synapse?

‘Een grenzeloze analyseservice met een ongeëvenaarde tijd tot inzicht.’ Zo noemt Microsoft het nieuwe Azure Synapse zelf. Het is een cloudgebaseerd analyseplatform van Microsoft dat is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en te analyseren. Het combineert de kracht van big data en datawarehousing in één enkel platform en maakt gebruik van geavanceerde analysetools om bedrijven te helpen inzichten te verkrijgen uit hun gegevens.

Synapse is ontwikkeld om de complexe analytische behoeften van grote ondernemingen aan te pakken. Het is een platform dat schaalbare opslag en verwerking van gegevens biedt in combinatie met uitgebreide mogelijkheden voor gegevensanalyse, machine learning en AI. Met Synapse krijgen bedrijven de mogelijkheid om gegevens uit verschillende bronnen, zoals relationele databases, NoSQL-databases, bestandssystemen en streaming gegevens te integreren te analyseren.

Dit stelt bedrijven in staat om snel waardevolle inzichten te verkrijgen uit hun gegevens en deze inzichten te gebruiken om betere zakelijke beslissingen te nemen. Daarnaast kun je met dit platform ook toekomstgericht aan de slag, doordat het je in staat stelt voorspellende analyses én aanbevelingen te doen.

Hoe voegt Azure Synapse waarde toe aan bedrijven?

Analytics in de cloud bestaat inmiddels al jaren, maar Synapse voegt daar een aantal belangrijke voordelen aan toe, waaronder:

 • De time to insight is serieus verkort: er zijn minder stappen en dus minder tijd nodig om uit brondata relevante inzichten op te doen.
 • Schaalbaarheid: Synapse kan gemakkelijk worden opgeschaald om grote hoeveelheden gegevens te verwerken, waardoor bedrijven in staat zijn om snel te reageren op veranderende behoeften in de markt.
 • Integratie: Synapse integreert naadloos met andere Microsoft Azure-services, waardoor bedrijven een geïntegreerde cloudoplossing krijgen voor hun zakelijke behoeften.
 • Veiligheid: Synapse biedt robuuste beveiligingsfuncties om bedrijven te beschermen tegen bedreigingen en om ervoor te zorgen dat gegevens veilig worden bewaard en verwerkt.
 • Kostenbesparingen: Synapse biedt pay-as-you-go-tarieven, waardoor bedrijven alleen betalen voor wat ze gebruiken. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met traditionele datawarehousingoplossingen.

  Met al deze voordelen is Azure Synapse een waardevol platform voor bedrijven die op zoek zijn naar een krachtige en schaalbare oplossing voor hun big data en analytische behoeften.

  Azure Synapse in de Praktijk

  Velen bedrijven gingen je al voor en gebruiken Synapse om hun gegevensanalyse- en warehousing-behoeften te ondersteunen. Benieuwd hoe zij dit doen? Lees in onderstaande voorbeelden hoe bedrijven de kracht van dit platform toepassen:

  1. Een autofabrikant gebruikt Synapse om real-time analyses uit te voeren op gegevens uit verschillende bronnen, zoals voertuig- en productiesystemen, om inzichten te krijgen in de prestaties en efficiëntie van hun productielijnen.
  2. Een frisdrankproducent gebruikt Synapse om inzichten te verkrijgen uit gegevens die zijn verzameld via hun flessen- en drankautomaten om de marketinginspanningen en verkoopstrategieën te verbeteren.
  3. Een luchthaven gebruikt Synapse om real-time inzichten te verkrijgen uit gegevens over passagiersaantallen, bagageverwerking en vluchtgegevens om de efficiëntie van hun activiteiten te verbeteren en de klantervaring te optimaliseren.
  4. Een olieproducent gebruikt Synapse om gegevens te integreren en te analyseren uit verschillende bronnen, zoals boorputten en operationele systemen, om beter inzicht te krijgen in hun operationele efficiëntie en om hun besluitvorming te ondersteunen.

   Dit zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarop het platform waarde toevoegt. En het handige van Synapse is dat het meegroeit met de ambitie van je bedrijf. Ook grotere bedrijven die al een data-oplossing hebben gebouwd kunnen van grote voordelen genieten wanneer ze Synapse inzetten.

   Sneller data omzetten in inzicht

   Maar hoe start je? Met welke strategie zet je je investering het snelst om in een daverend succes? Hoe starten andere bedrijven met Azure Synapse Analytics? Als meervoudig specialized Microsoft Partner ben je bij Macaw aan het juiste adres. Lees meer in ons whitepaper Datagedreven werken met Azure Synapse of kom binnenkort naar ons workshop ‘Analytics in a Day‘, en zet de eerste stap naar meer inzicht in jouw data! 

   Persoonlijk advies?

   Onze experts helpen je graag verder. Bel ons op 023 - 2060600 of stel je vraag via ons digitale contactformulier.
   Partnerships

   Microsoft & Macaw: strategische partners in digitale transformatie

   Op zoek naar een ervaren, gedreven en succesvolle Microsoft Gold Partner? Macaw heeft meer dan 25 jaar expertise in de Microsoft-stack, de best gekwalificeerde mensen en uiteenlopende ervaring door ons werk voor klanten als Heineken en TataSteel. We zijn in staat voor elke klant de beste oplossing neer te zetten. Meer weten over onze partnerships?

   Contact